Obala kralja Petra Krešimira IV br.12, 51280 RAB, HRVATSKA
+ 385 (0) 51 725 563
sales@arbianahotel.com
  • it
  • de
  • en
  • hr
Događanja

Rapska Fjera

Obnovom Rapskih viteških igara koje su u Rab opet dovele zvuke famfara i srednjevjekovnu kostimografiju zaživila je i ova originalna manifestacija oživljavanja starih vremena.

Fjera, odnosno sajam evocira svakim svojim detaljom na povijest staru više stotina godina. Stara jezgra grada biva preplavljena likovima iz prošlosti, od plemića i veledostojnika, brojnih zanatlija koji svoja umijeća pokazuju na rapskim ulicama, vojnika, građana, seljaka pa do zatvorenika i gubavaca.

Gradska jezgra, koja i samim svojim izgledom čovjeka ispunjava duhom nekog drugog vremena, nadopunjena bogatom scenografijom uistinu počinje živjeti vrijeme koje prikazuje. Brojni vrijedni zanatlije na svakom kutku ulica, po dvorištima i atrijima izrađuju predmete koristeći isključivo stare materijale i alate, te vještinu svojih ruku.

Mnogi od tih pitoresknih kostimiranih likova koji plijene poglede posjetioca građani su San Marina, pobratima Raba. Bratstvo koje već odavno nadilazi formalne okvire i gradi mnogobrojna prijateljstva građana Raba i San Marina. U oživljavanju starih vremena svim srcem sudjeluju u Rapskoj fjeri i viteškim igrama.

 

Viteški turnir

U spomen i čast obrane grade samostrelima i u počast svom zaštitniku Sv. Kristoforu, 1364. godine u Rabu utemeljena je viteška igra natjecanja samostreličara.
Igre su obnovljene 1995. i kao u davnini okružene su srednjevjekovnim ceremonijama.

Najava glasnika, dolazak kneza, mimohod ulicama, blagoslov sudionika tek su neki od mnoštva događaja koji prethode samim natjecanjima.

Sam turnir se sastoji od natjecanja 12 samostreličara u preciznosti gađanja mete. Najprecizniji vitez sa 25 kilograma teškim samostrelom dobiva nagradu ‘Felix’.

Kao i nekad igre se održavaju na dva praznika, 9. svibnja (Dies Victoriae) i 27. srpnja (Dies Natalis), a posljednjih godina i 25. lipnja te 15. kolovoza.

Zabava i noćni život

Brojni barovi, kafići i restorani grada Raba u ljetnim mjesecima vrve od života. Svojim raznolikom ambijentima sa mnogo karaktera uklopljeni u kamene ulice i kuće, daju poseban ugođaj gradu i osjećaj opuštenosti njihovim gostima.

Od tihih i skrivenih kutaka za meditaciju i razgovor, romantičnih kutaka za nezaboravne trenutke u dvoje, pa do barova koji vrve mnoštvom ljudi uz glasnu muziku i veselu zabavu. Svaki će gost u Rabu sigurno pronaći ne jedno već više mjesta za izlaske koji će mu prirasti srcu.

Nezaobilazne su svakako i rapske konobe i riblji restorani u kojima su glavninu ponude čine autohtoni specijaliteti. I ne samo u gradu Rabu već na čitavom otoku uvijek će u blizini Vas biti mjesto gdje možete uživati u gastronomiji otoka. Pritom ne zaboravite da su uz turizam stanovnici otoka Raba okrenuti ribarstvu i poljoprivredi, tako da su sve namirnice, koje su pred vas stavljene u obliku različitih kulinarskih specijaliteta, uzgojene na tradicionalan način i u potpuno ekološkom okruženju.