Obala kralja Petra Krešimira IV br.12, 51280 RAB, HRVATSKA
+ 385 (0) 51 725 563
sales@arbianahotel.com
  • it
  • de
  • en
  • hr
O Rabu

Još u 1. st. prije Krista spominje se antička Arbia (Arba,Arva) u dokumentu kojim joj car Oktavijan August dodjeljuje status grada i proglašava municipijem. Nedugo zatim dobija i počasni naziv” Felix” (sretan), a spominje se i postojanje tekuće vode, termi, hramova i kazališta. Hrvatski naziv Rab pojavljuje se u zapisima o osnivanju franjevačkog samostana iz 1446.g.

Smješten na poluotočnoj hridi, grad je opasan zidinama nastalim u 8. st. za vrijeme Bizantske vladavine. Kasnije dograđivane za doba Venecije, većim dijelom očuvane su do danas. Unutar gradskih zidina tipično je srednjevjekovno urbano središte. Splet zbijenih građevina dijele tri glavne ulice grada; Gornja, Srednja i Donja ulica. Međusobno isprepletene uskim uličicama, vode do najstarijeg dijela grada, Kaldanca.Veličanstvena arhitektura kamenih trgova, fontane, gradske palače, brojne sakralne građevine, portali s grbovima plemićkih obitelji svjedoče o bogatoj i slavnoj povijesti grada . Starim gradom dominiraju četiri prepoznatljiva zvonika u romaničkom stilu,od kojih je najimpozantniji 26m visok zvonik Sv.Marije.

Nadomak samoj gradskoj jezgri smješten je park Komrčar, ponos Raba. 1883.g dolaskom nadšumara Justusa Belie na Rab, na 12 hektara nekadašnjeg pašnjaka zasađen je zeleni labirint autohtonog raslinja poput alepskog bora i divlje masline, u harmoniji sa egzotičnim palmama, kaktusima i agavama. Osnivaču ovog neponovljivog parka, jednog od najljepših na Jadranu, rabljani su postavili u znak zahvalnosti spomenik na ulazu u Komrčar. Uz park proteže se dugačko šetalište i gradsko kupalište pod sjenom stoljetnih borova.

Grad Rab ima stotinjak godina dugu turističku tradiciju . Poseban ugođaj tijekom ljeta daje ulično slikarstvo u Srednjoj ulici, kada se cijelo gradsko središte pretvara u galeriju. Od mnoštva manifestacija koje ispunjavaju kulturni život otoka najznačajnije su” Rapska kulturna zbivanja” u Galeriji Knežev dvor, “Rapske glazbene večeri” u crkvi sv. Križa (lipanj-kolovoz), no svakako najznačajniji i najatraktivniji događaj su obnovljene Rapske viteške igre, kao sjećanje na vitešku obranu grada u davnoj prošlosti, koje se održavaju više puta tijekom ljeta. Jednako zanimljiv događaj je i Rapska fjera koja kroz tisuće sudionika zaokupljenih starim zanatima i ulogama iz prošlih vremena oživljava duh srednjevjekovnoga grada.
Odmor proveden u Rabu, neponovljiv je doživljaj, i svaki ga posjetilac nosi još dugo u srcu i sječanju.